Categoria

Categoria


Francesc Civil 

Francesc Civil Castellví (1895-1990) va pertànyer a una família de músics, va rebre la primera formació musical del seu pare. Fins que va ingresar l'Escolania de Montserrat a l’any 1903. Va seguir la seva formació a Étampes (1908-1910), Pithiviers (1910-1913) i a la Schola Cantorum de París (1913-1917), on obtingué els diplomes d'harmonia, contrapunt, piano i cant gregorià.

Va rebre formació entorn a la música sardanística dels compositors Antoni Juncà, Lluís i Ricard Pitxot i el pianista Enric Costa. La seva obra compositiva conreà tant el repertori vocal de la música litúrgica, religiosa i civil –cal destacar les harmonitzacions de nadales catalanes– com l'instrumental per a orgue, piano, cambra i orquestra, així com el gènere sardanístic.

Civil rebé diversos premis i distincions, entre les quals la Medalla de Plata de Educación i Descanso (1965), la Cruz Caballero de Cisneros (1971) i el nomenament com a membre honorari de l’Associació Catalana de Compositors. Des de 1988, s'instituí el Concurs Anual de Composició Francesc Civil (premi Ciutat de Girona).

A la seva faceta de intèrpret, destacà com a pianista acompanyant al cinema i formà part de diverses agrupacions musicals fins que es va traslladar a Girona. Des de l’any 1925 i fins 1954 va ser organista de la catedral d’aquesta ciutat.

La seva producció dins l’àmbit de la literatura musical inclou les seves col·laboracions amb el Diari de Girona, L'Autonomista, El Piano, Scherzando, Los Sitios i d'altres publicacions gironines. També va treballar en la recuperació de dades i documentació sobre els compositors de les comarques gironines, que donà a conèixer en diverses publicacions tant d'àmbit musicològic com d'àmbit divulgatiu, edicions d'obres de diversos compositors i articles en numeroses revistes.

Com a mestre va exercir des de 1936 a l’Escola Municipal de Música, actualment Conservatori de Música Isaac Albéniz de Girona, que fundà i dirigí des de 1942 fins el 1965.

A l’àmbit coral ha estat director del Cor Provincial Femení i fundà i dirigí un grup coral de veus masculines.Articles del blog relacionats

Product successfully added to the product comparison!