Categoria

Categoria


Recordant Josep Dolcet (1961-2020)

Publicat al: 05/03/2023 00:00:00

Recordant Josep Dolcet (1961-2020)

Josep Dolcet i Rodríguez (1961-2020) va ser un important  musicòleg i un referent de la recuperació del patrimoni musical d’aquest país. Malgrat la inesperada defunció de Dolcet fa tres anys, al cinc de març del 2020, just abans de l’arribada de la pandèmia de la Covid-19, el seu llegat segueix present tant en l’àmbit professional com personal d’aquells que el van conèixer.

ESCOLTAR EL PODCAST

Al nou capítol del podcast “Paperets”, Pere-Andreu Jariod parla amb diferents personatges que van conviure en algun moment de la seva vida amb Dolcet, tant des de l’aspecte professional com del més personal. Es recuperen records i vivències a partir del testimoni dels convidats, amb els quals va col·laborar estretament, per tal  de preservar el seu llegat i posar en valor tota la feina que va fer en vida. És un reconeixement a tots els projectes amb els quals  Dolcet va estar involucrat i alhora una mostra del seu costat més humà i proper. Els convidats, que van des de bibliotecàries a intèrprets i directors, entre d'altres, destaquen la seva gran capacitat d’assumir coneixements i informacions, i per això tots ells dibuixen una persona de la qual se’n podien aprendre moltes coses interessants. La voluntat de recuperació de patrimoni musical per part de Josep Dolcet, tenia una clara intenció: que tota aquella música que s’anava editant finalment fos interpretada per tal de fer-la arribar, al públic.

Els convidats del podcast (Llorenç Caballero, Bernat Cabré, Jordi Sacasas, Rosa Montalt, Margarida Ullate i Estanyol, Pep Borràs, Sergi Casademunt, Jordi Ballester, Santi Aubert, Pere-Lluís Biosca, Joan Bosch i Dani Espasa) parlen de Josep Dolcet com un model i referent. Descriuen Josep Dolcet com una persona amb una gran generositat i ganes de fer coses, amb un tret inconformista molt característic, amb idees clares; una persona molt col·laboradora amb altres musicòlegs però també amb altres projectes com l’Arxiu del Pi o la Biblioteca de Catalunya on el seu perfeccionisme i esperit crític va ajudar a millorar-ne el catàleg.

Al final del podcast es pot escoltar la veu de Josep Dolcet, gràcies a extractes de l’entrevista per part de Joan Vives a “Solistes de Catalunya Música” de Catalunya Música que es va enregistrar l’any 2013.  Hi parla sobretot dels germans Pla i de Domènec Terradellas. En aquesta entrevista Dolcet deixa clara la gran motivació de la seva feina i és que va dir: “El que em fa il·lusió és que es conegui aquesta música i que es difongui i que sapiguem que dins el nostre patrimoni tenim aquestes figures, i que tenim la gran sort que podem votar un patrimoni musical molt important que molts altres països i Estats ja voldrien”. Ara doncs, toca a altres musicòlegs continuar el seu treball i visibilitzar el patrimoni musical català.

ESCOLTAR EL PODCAST

Productes relacionats

Product successfully added to the product comparison!