Categoria

Categoria


L’Orquestra de la Universitat Rovira i Virgili estrena el primer Concert per a Gralla i Orquestra Simfònica

Publicat al: 22/05/2018 19:40:37
Categories: Concerts , Notícies , Premsa i mitjans , Presentacions

L’Orquestra de la Universitat Rovira i Virgili estrena el primer Concert per a Gralla i Orquestra Simfònica

Després de mesos de treball, els propers dies 2 i 3 de juny l’Orquestra de la URV que dirigeix Marcel Ortega (La Secuita, 1990) estrenaran juntament amb Albert Medina, gralla solista, el primer concert per a Gralla i Orquestra Simfònica de la història.

El projecte, però, va arrencar molt abans i tindrà molt més recorregut. L’encàrrec de l’obra que s’estrenarà s’emmarca en un projecte d’innovació i patrimoni immaterial de la URV que inclou l’encàrrec d’aquest concert per a Gralla i Orquestra, exemple de fusió entre dos universos sonors de tradicions culturals tant diferents, i una suite per a Banda sobre melodies tradicionals catalanes.

El projecte, que inclou l’encàrrec, l’estrena, la publicació de la partitura i l’enregistrament de les obres, tindrà un llarg recorregut en els escenaris de tot Catalunya: primer els dos concerts a Tarragona i Amposta, poc després (24 de juny) a L’Auditori de Barcelona en el marc del Festival de Bandes de la Federació Catalana de Societats Musicals, i altres concerts a partir de la tardor.

Una obra sense precedents

La gralla és un instrument que vinculem sonorament al carrer (castells, cercaviles, etc). No serà aquesta la primera experiència en música “de concert” per a gralla, existeixen obres per a gralla i orgue, per a gralla i piano, i fins i tot un concert per a gralla i cordes del compositor de Vilafranca del Penedès Francesc de Paula Bové i Trius (1876 - 1950); però ens trobem davant de la primera referència d’un concert per a gralla i orquestra simfònica. Es tracta d’una obra ambiciosa en els seus plantejaments: requereix una orquestra simfònica de dimensions considerables; el paper solista de la gralla és d’escriptura virtuosística i de gran exigència tècnica i musical; i s’articula en tres moviments de durada considerable que en el seu conjunt superen el quart d’hora.   

Tres concerts amb dues estrenes

L’obra estarà acompanya en el programa dels tres concerts previstos per aquest més de juny per una altra estrena, A Raíña Lupa, de María Mendoza (obra guanyadora del V Concurs de Composició per Banda Simfònica "Josep Maria Lleixà Subirats", organitzat per la FCSM), i l’Scherzo sobre un tema popular català de Joan Lamote de Grignon.

2 de juny,  12.30h Aula Magna del Campus Catalunya de la URV, Tarragona

3 de juny, 19h Auditori-teatre de La Lira Ampostina, Amposta

24 de juny, 18.30h L'Auditori de Barcelona (XVII Festival de Bandes de Música Catalanes de la Federació Catalana de Societats Musicals)

Entrades relacionades

Product successfully added to the product comparison!