Categoria

Categoria


Les compositores tenen Un espai al pentagrama

Publicat al: 08/03/2023 08:27:25
Categories: Notícies

Les compositores tenen Un espai al pentagrama

En motiu del Dia de la Dona us convidem a conèixer o redescobrir algunes de les grans compositores del panorama català que han estat entrevistades per Alba Nogueras a la segona temporada del podcast Un espai al pentagrama. Des de la consagrada Mariona Vila fins a altres compositores més joves com Itziar Viloria, Helena Cànovas o Gemma Ragués han passat pel podcast per explicar part de la seva trajectòria, reflexionar sobre el procés creador i presentar els seus propers projectes. Un espai al pentagrama és un altaveu per a aquelles compositores que volen compartir la seva opinió i debatre sobre la creació o sobre el diàleg de la música amb altres arts, entre d’altres.

Enllaç a Un espai al pentagrama

Així en el capítol 23 podeu descobrir les idees d’Helena Cànovas (Tona, Barcelona, 1994)sobre la re valorització de la idea de creativitat, motivació per la creació del seu cicle once again: «La creativitat no ha de ser la característica prima d’una nova composició. Cal empoderar la idea de reciclatge».

Mariona Vila (Barcelona, 1958) reivindica la veu, la música com un llenguatge canviant que cadascú sent d’una manera diferent i personal, i on la part racional té un paper secundari: «Jo no diria que la música és una eina per gestionar emocions, és molt més que això. És una part de la meva emoció».

Gemma Ragués (Barcelona, 1993) parla, entre moltes altres coses, de la música com el resultat d’un treball conjunt, d’equip, segurament influïda per la seva experiència com a cantaire de cor: «És una experiència gairebé ritualista. Per mi és la unió d’un conjunts de forces, no crec gaire en un unes jerarquies on el compositor té aquella idea i després i els altres l’han d’interpretar. Com fer que aquella idea entre tot i totes arribi a la seva màxima esplendor».

Itziar Viloria (Bilbao-Barcelona, 1997) ens parla de la paritat en el món compositiu i mostra la seva por per a que aquest espai que se’ls hi dona a les compositores sigui en realitat una cortina de fum amb la que s’amaga el poc i insuficient valor que es dona a la feina de les compositores, i també exposa la seva creença que tan sols se’ls hi dona lloc per omplir quotes: «A vegades et truquen només perquè s’ha d’omplir i no s’han posat ni a mirar què fas ni han escoltat res de tu».

Es posa en evidència doncs, la necessitat de llocs per visibilitzar els treball de les compositores i per escoltar el que tenen a dir.

Aquestescompositores son només algunes de les convidades a Un espai al pentagrama, però també ens n’han visitat d’altres com Anna Campmany o Núria Andorrà, i al llibre homònim hi trobareu entrevistes a Ariadna Alsina Tarrés, Núria Giménez Comas o Raquel García Tomás, entre d’altres.

Podeu trobar tots els capítols d’Un espai al pentagrama a la pàgina web de Ficta Edicions o a la vostra plataforma habitual de podcast.

Product successfully added to the product comparison!